1. YAZARLAR

  2. Mehmet Davulcu

  3. Kapitalizm insanlığı tehdit etmektedir
Mehmet Davulcu

Mehmet Davulcu

Yazarın Tüm Yazıları >

Kapitalizm insanlığı tehdit etmektedir

A+A-

Ortam okurları hatırlayacaktır, Türkiye'deki Koç Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç  vardı. Şimdi hayatta değil.Işıklar yoldaşı olsun. Mustafa Koç ölmeden kısa süre önce yaptığı bir konuşmada kapitalizmin tıkanma noktasına ulaştığını belirtmiş ve bunu "sürekli olarak, daha fazla çalışma, daha fazla kar, daha fazla ve  daha fazla..." diyerek, kapitalist sistemin dünyayı ve ınsanlığı tehdit eder hale geldiğini belirtmişti.

Mustafa Koç iyi eğiitm görmüş ABD'deki George Washinton Üniversitesi'nden mezun ve Türkiye'nin en büyük sermaye gruplarından birinin başındaki bir şahsiyetti bu sözleri söylerken.

Bugün gelinen nokta Mustafa Koç'u haklı çıkarıyor. Kapitalizm dünyayı ve insanlığı tehdit eder nokta gelmiştir.

Kendi ülkemize baktığımızda bunun çarpıcı örneklerini apaçık görmekteyiz. Daha birkaç gün önce Sanayi Odası Başkanı Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı'nı ziyaret edip bir öneri sunuyor. Bakan da bu öneriyi alıp Bakanlar Kurulu'na götüreceği sözünü veriyor.

Sanayi Odası Başkanının önerisi kısaca, yabancı işçilere asgari ücretten daha az ücret ödenmesinin yasal hale getirilmesini içeriyor.

Sanayi Odası en büyük işveren örgütlerinden biri olarak hükümetten daha ucuza işçi çalıştırmak için yasal düzenleme talep ediyor. Buradaki sihirli kelime "daha..." Seremaye tarafı duramıyor. Daha istiyor. Sermaye tarafı emek tarafının haklarını sürekli budamaktadır. Kazanılmışiİşçi hakları yasal olarak var görünmesine karşın fiili olarak birer ikişer ortadan kaldırılmıştır. Günlük çalkışma saati 8 yerine 10-12 hatta 18 saate kadar çıkarılmıştır. Ek mesai ödeneği hakkı yok edilmiştir. İzin hakları kuşa çevrilmiştir. Kıdem tazminatı hakkı yok edilmiştir. Sosyal güvenlik hakkı yok sayılır hale gelinmiştir. Sermaye "daha, daha" diyerek işi o kadar ileri boyutlara taşımıştır ki maaş - ücret hakkını bile yok saymaya yönelmiştir. Geçtiğimiz günlerde, iki polis arasında mahkemeye çıkarılan bir yabancı işçinin maaşını alamadığı için tabakları yere fırlatarak olay çıkardığı ve bu nedenle gözaltına alınıp mahkemeye çıkarıldığı basına yansımıştı.

Bu fotoğraf kapitalizmin geldiği son durumun fotoğrafıdır. Her yeni güne uyanıldığında kapitalist sistem kendi içindeki daha çok kar hedefi yüzünden daha... demeye devam ediyor. Artık işçinin şu veya bu hakkını kıısıtlamak da yetmiyor, hiç vermemenin yollarını icar ediyor. İşçi için, "açlıktan ölsün,  ben başka bulurum" diyor.

KKTC'de asgari ücret açlık sınırında. Sanayi Odası Başkanı, Çalışma Bakanı'na açlık sınırının çok altında ücretle işçi çalıştırmayı öneriyor ve maalesef bakan bunu anında reddetmek yerine alıp bakanlar kuruluna götüreceğini söylüyor.

Tablo çok ve anlaşılırdır. Mustafa Koç'un da işaret ettiği gibi kapitalizm insanlığı ve dünyayı tehdit etmektedir. Bundan kurtulmak lazımdır. Çare vardır ve bilinmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.