1. YAZARLAR

  2. Klinik Psikolog Berrak Yörük

  3. Koronavirüs sürecindeki ebeveynler dikkat!
Klinik Psikolog Berrak Yörük

Klinik Psikolog Berrak Yörük

Yazarın Tüm Yazıları >

Koronavirüs sürecindeki ebeveynler dikkat!

A+A-

Rutinlerimizin bu denli bozulduğu bir süreçten geçiyoruz. Okulların belirli bir süreye kadar kapalı olmasından dolayı çocuklarınla normalden çok daha fazla zaman geçirmeye başladınız. Onları daha çok gözlemleyip hem de daha çok dikkat etmeniz gereken bir çok önemli bir unsur var.

Çocuğunuz bir gün içinde kaç saatini akıllı telefon, tablet yada bilgisayar kullanarak geçiriyor hiç dikkat ettiniz mi?

Bilim insanlarının yakın zamanda sonlandırdığı bir araştırmaya göre akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletlerin başında fazla zaman geçiren çocukların beyin zarlarının inceldiği açıklandı.

Araştırmanın açıklanan detaylarına göre tablet ve akıllı telefon benzeri cihazlarla günde iki saatten fazla zaman geçiren çocukların konuşma becerilerinde ve muhakeme yeteneklerinde de yadsınamaz bir oranda düşüşün olduğu gözlemlendiği belirtildi. Araştırma 9-11 yaşları arasındaki 11 bin çocukla yapıldı.  Yapılan araştırmada elektronik aletlerle zaman geçirilen sürede beyne olan etkileri MRI cihazlarıyla taranarak incelenildiği açıklanırken uzmanlara göre bu durum bilişsel becerileri olumsuz etkiliyor. Araştırma yapılan süre arttırıldıkça olumsuz etkilerinde belirginleşerek arttığı ortaya konulmuş.

PEKİ EBEVEYNLER NE YAPMALI ?

  • Çocuklarınızı olabildiğince akıllı telefonlar ve tabletler ile geç tanışmalarını sağlamanız faydalı olacaktır.
  • Çocuğunuza rol model olduğunuzu unutmayarak çocuğunuzun yakınınızda olduğu zaman dilimlerinde bireysel telefon kullanımınızı sınırlandırınız.
  • Kitap okumaya çocuklarınızı teşvik edin ev içinde günde yarım saat bile olsa kitap okuma saati mutlaka yapın.
  • Tüm akıllı cihazların kullanımını mutlaka sınırlandırın. Her konuda olması gerektiği gibi bu konuda da çocuğunuz ile birlikte alınmış kararlarınız olsun.
  • Çocuklarınızın onaylamadığınız isteklerinin karşısında mutlaka alternatifleriniz olsun. Çocuğunuzun yetenek ve ilgisini en iyi sizler biliyorsunuz bu yüzden alternatifler sunmak sizin için hiçte zor olmayacaktır.
  • Eğer çocuğunuz bilgisayar veya tablet kullanımını sizin gözetiminiz dışında bir alanda yapacaksa mutlaka bazı ayarlarla koruma seviyenizi arttırın. Ama yine de sizin gözetiminizdeki gibi güvenilir olmayacağı için gözetiminizde kullanımı daha iyi olacaktır.
  • Çocuğunuz ve aileniz için teknolojiyi barındırmayan tatiller organize edebilirsiniz.
  • Evde teknolojik aletlerin kullanımı yasak olan bölgeleriniz olması da işinizi kolaylaştıracaktır. Örneğin, yemek odası, yatak odalarında kullanmak yasak olabilir.
  • Çocuğunuzu sosyal aktivitelere yönlendirin.
  • Çocuğunuzun sportif faaliyetlere katılımını sağlayın. Hangi spor dalında başarılı, yetenekli ve istikrarlıysa o yönde desteklerinizi sürdürmeniz evde zaman geçireceği saatleri azaltacak ve buna paralel olarak tablet ve akıllı telefonlardan daha uzak kalacaktır.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.