1. YAZARLAR

  2. Zafer Kurtuluş

  3. Mahkum hakları nerede?
Zafer Kurtuluş

Zafer Kurtuluş

Yazarın Tüm Yazıları >

Mahkum hakları nerede?

A+A-

Merkezi cezaevi tutuklu kaynıyor. Ülkede var olan suç olayları nedeniyle cezaevinde her türlü tutuklu bulunuyor.
Cezaevinin yetersiz kaldığı ve orada tutuklu bulunanların her türlü kötü koşullarda barındığı bir gerçektir. Yargının kesmiş olduğu ceza süresince orada bulunan mahkumlar iyi bir ortamda olmaları gerekir. Her ne kadar da suçlu olsalar ve ceza verilmiş olsa da her suçlunun ceza evinde tutuklu hakları vardır. Kaldıkları koğuşlar, yaptıkları banyo ve diğer wc ihtiyaçları onların hakları açısından yerine getirilmesi gereken tutuklu hakları sayılır. Oysaki bugün barınma yerleri dolup taşmış ve koridorlarda kadar suçlu dolmuştur. Burada doğru dürüst uyuma hakkı olmuyor. Ne yatak var, ne yastık. Koridorlarda öylece yerlerde beton üzerinde üst üste mahkumlar yatmış oluyor.
Nerede mahkum hakları?
WC sorunu da yine bu şekilde!
Mahkumlar ihtiyaçlarını gidermek için kuyrukta bekliyor.
Banyo sorunu yine aynı şekilde, burada banyo yapamıyor mahkumlar.
Koğuşlar, böcekler ve bunun yanında temizlik söz konusu olmadığı için bit salgını da söz konusu oluyor.
Verilen yiyecekler burada yine mahkumları için yetersiz kalıyor. Sağlıklı beslenme de bu şekilde yerine getirilmiş olmuyor. Suçluların dışarıya çıkıp havalandırmadan yararlanmaya kalkmaları da mümkün olmuyor. Havalandırma saatleri bu şekilde yerine getirilmedigi için mahkumlar temiz hava almaktan da mahkum edilmiş oluyorlar. Oysaki her mahkumun bunları alması yerine getirmesi hakkıyken, maalesef bunları da bu şekilde ellerinden almış oluyorlar. Yazın bu sıcaklar nedeniyle cezaevinde kalabalık olmaları ve bunun yanında gerekli soğutucu klima olmayışı ya da yeterli olmayışı nedeniyle bu mahkumlar burada kan ter içinde kalmış oluyorlar. Ya peki kışın?
Kışın ise soğuk ve beton üzerinde öylece mahkum bırakılmaları adeta insanlık ayıbıdır. Bu bedenle kışın mahkumlar sürekli hasta oluyorlar doğal olarak. Bir de burada doğru dürüst doktor ve hemşire söz konusu da olmuyor. 
Olası bir durumda mahkumlar hastaneye yetiştirilmesi zor bir şekilde yetiştiriliyor. 
Bir çok TC mahkumu belli ceza süresini burada dolduruyor ve kendi ülkesine teslim edilmeyerek bir de bu şekilde buraya mahkum edilmiş oluyor.
Ne olacak bu mahkumlar?

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.