1. YAZARLAR

  2. Uzman Psikolog Yonca Hasan

  3. Öz-şefkatini geliştirmeye ne dersin?
Uzman Psikolog Yonca Hasan

Uzman Psikolog Yonca Hasan

Yazarın Tüm Yazıları >

Öz-şefkatini geliştirmeye ne dersin?

A+A-

Öz-şefkat nedir ? yada şöyle sorayım öz-şefkate dair bir bilgin var mı? Öz-şefkat kişinin kendisine karşı şefkat duygularını geliştirmesi ve bunu derinden hissedebilmesidir. Kaçımız bu öz-şevkati geliştirebiliyoruz bu tartışılır, belki de bu kavramı daha önce duymadın. İşte bu yazı sana bir farkındalık kazandırmak için yazıldı. Şimdi işe koyulalım ve öz-şevkati kazandırmaya yönelik neler yapabiliriz bir bakalım.

  • Kendinize sarılın ; Kendinize bir bebek gibi davranın ve kollarınızı okşayın, usul usul sallanın. Bu fiziksel temas, rahatlama ve bağlılık hormonu olarak bilinen oksiotin salgılanmasına yardımcı olur.
  • Duygularınıza odaklanın ; Olumsuz düşüncelerin içeriğinden ziyade vücudunuza olan etkisine odaklanın. Bu acı veren duygu nerede kendini gösteriyor? Onu zihinsel olarak tanımlayın ve kendinize bir destek mesajı gönderin: ‘’Zorlu bir dönem geçiriyorsun, acı çekmen normal.’’
  • Sizi rahatlatan bir yere sığının ; Mümkünse fiziksel olarak, değilse de zihninizde canlandırarak sizi rahatlatan bir mekan bulun. İster şömine başı olsun, ister güneşli bir plaj veya yemyeşil bir orman... Bu mekanın bütün detaylarını gözünüzde canlandırın. Bir süre sonra stres hormonu kortizol seviyesi düşer ve o anki öfkeniz azalmaya başlar.
  • Teselli mantranızı bulun ; Zor zamanlar için kendinizi teselli edecek bir cümle belirleyin: ‘’Kendime karşı merhametli olacağım, bunlar da geçecek. Benden başkaları da bu duyguları hissediyor’’ gibi. Kendiniz için en çok işe yarayacak cümleyi düşünün ve onu kullanın.
  • Arkadaşlarınızla konuşur gibi kendinizle konuşun ; Hata yapan bir arkadaşınıza ne söylersiniz ? ‘’Ne kadar saçma kararlar alıyorsun!’’ demezseniz elbette. Hatasını değerlendirir ve karşılıklı enine boyuna tartışırsınız. Kendi kendinize kötülemeye başladığınızda, arkadaşlarınızı kendi yerinize koyun ve onlara ne diyeceğinizi düşünün.
  • Vücudunuza nazik davranın ; Bedenine saygı duymak, kendini salmamak ama narsisist de yaklaşmamak öz duyarlılığınızı artırmak için iyi bir yol. Kendinize nazik cümleler kurmayı da unutmayın.

Sözlerime Kristin Neiff’in sözü ile son vermek istiyorum ‘’Kendine şefkat göstermek, acıyı azaltmaz ama onu narin bir battaniyeyle sarar.’’

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.