1. YAZARLAR

  2. Arif Alasya

  3. Sat ve Kaç
Arif Alasya

Arif Alasya

Yazarın Tüm Yazıları >

Sat ve Kaç

A+A-

Yaşamının beli bölümlerini yurt dışında geçiren bir dost sosyal medya hesabından ‘’Her şeyini sat,kaç ve bu ülkeye gelme modundayım’’diye bir paylaşımda bulundu..

Kıbrıs’a kök salmış bir ailenin saygın bir ferdi olan bu arkadaşımızı bu düşünceye iten nedir, nelerdir?

Kesinlikle onu ülkesinden soğutan ve terk-i diyar etmeyi düşündüren yönetenlerin bu güne kadar ülkeyi iyi yönetmediği ve artık yönetemeyeceği sonucuna varması oldukça yüksek bir ihtimaldir.

Biz SAT ve KAÇ’ı kimlerin neden yaptığını iyi biliyoruz. Bu dostumuz o kategoriye girmeyen ülkesini seven ve onu her fırsatta yüceltmek isteyen bir Kıbrıslıdır.

Satıp kaçanlara gelince

Eğer siz adaya bavulu ile gelenlere İTEM yasası ile mal dağıtırsanız karşılığında da sadece oy isterseniz, emlak fiyatları da astronomik şekilde yükselirse ve avanta aldığınız malların değeri milyon dolarlara ulaşırsa tabi ki ya satar, kaçarsınız ya da satar zengin olarak kalırsınız.

Enteresan olan bu malların satış kararını (Özellikle yabancılara)Bakanlar kurulu karar vermektedir. Neye göre kime göre bu satış yetkisini verdikleri da bilinmez.

Bundan yıllar önce 1974 sonrası yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklere ülkenize dönün çağrısı yapıldı. Bu çağrıya çok sayıda İngiltere’de yaşayan ve memleket özlemi ile yanan insanlarımız akın akın adaya dönüş yaptılar. Gelenlerin nasıl yönetenler tarafından döndüklerine pişman bıraktıklarını anlatmam uzun sürer ancak enteresan bir uygulama ile karşılaştılar. Tırlarla gelen eşyalarından kullanılmış olanlara geçiş verildi ama yenilerinden gümrük alındı. Enteresan olan birlikte getirdikleri araçlarını 5 yıl satamazsınız mührü ile giriş verildi yanı sözde kaçakçılık önlendi. Bunu akıl eden Hükümetler İTEM yasası ile verilen Rum mallarının koçanlarına neden bu satılamaz mührünü vurmadı? Bu durumu bir Bakanından sorgulamaya kalktım aldığım cevap ilginçti ‘’Yani beni bu koltuğa çok mu gördün’’oldu. Hâlbuki önerim şuydu;

İTEM yasası ile verilen bu malların satışı için müracaat edenlerin bun müracaatlarını Elçiliğe bir yazı ile gönderip iki soruya cevap alın

İktisaden güçlendirme yasası ile verdiğimiz bu mala ,,,,’nın ihtiyacı kalmadı ,

1-   İhtiyaçlı olan bir başka göçmene verilmesi

2-   Satış yapılacaksa tahsil edilecek paranın bir hesapta toplanıp günü geldiğinde tazminat olarak kullanılması,

Sorulması.

Düşünün ikinci şık doğrultusunda karar verilmiş olsa bu gün Taşınmaz mal komisyonunda bekleyen tazminatların neredeyse tamamı ödenmiş olacaktı.

Bir araba için aklı çalışanların milyon dolarlar için aklı çalışmadı.

Sen satıp gitme bizim değerimizsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.