1. YAZARLAR

  2. Mehmet Davulcu

  3. Seçimin galibi, var mı?
Mehmet Davulcu

Mehmet Davulcu

Yazarın Tüm Yazıları >

Seçimin galibi, var mı?

A+A-

Bugün Ocak ayının 17. günü. Gelsin ve güzellikler getirsin diye beklenen yeni yılın ilk 17 gününü de geride bırakıyoruz. Toplum olarak yeni yıldan herhangi bir felaket görmedik çok şükür. Kayda değer bir güzellik de görmedik ama olsun, daha önümüzde gün çok. Umarız 2018 Kıbrıs'a barış ve huzur getirsin.

Milletvekilliği Ergen Genel Seçimlerinin üzerinden 10 gün geçti. Seçime 8 parti katıldı. İkisi mecliste temsiliyet bulamadı. Bunlardan biri de benim de yöneticisi ve adayı olduğum TKP Yeni Güçlerdir. Öteki de Milliyetçi Demokrasi Partisi. Diğer 6 parti Mecliste temsil edilme hakkı elde etti.

Her seçimin galibi ve mağlubu olur. Bu seçimlerim galibini ve mağlubunu bulmak pek de kolay değil. Neye göre galip, neye göre göre mağlup diye sorular sorup buna bulunacak cevaplara göre ölçütler koymak lazım.

Mesela en çok oy alan parti seçimin galibi midir? Bu soruya cevap vermek pek de kolay değil. 7 Ocak seçimlerinde en çok oy alan parti UBP oldu. Ancak aldığı oy onu tek başına hükümete taşımaya yetmedi. Seçim geçer geçmez mecliste temsil hakkı elde eden partilerden 3 tanesi en çok oy alan parti ile hükümet kurmaya niyetli olmadıklarını açıkladı. O partiler yaptıkları açaıklamayla kendilerini kamuoyu önünde UBP ile hükümet kurmama konusunda bağladılar. Sözlerinde dururlar mı, durmazlar mı onu bilemem. Ama UBP'nin hükümet kurma anlamındaki manevra alanını iyice dartmış oldular. DP Genel Başkanı Serdar Denktaş'ın da "koalisyona girmeyi düşünmediği" şeklindeki açıklamasını da ciddiye alacak olursak, UBP'nin hükümet kurma şansı iyice azalmış olduğu kanısı ortaya çıkar.

Biz burada hangi partiler arasında koalisyon kurulur araştırması yapmıyoruz. Seçimlerin galibini araştırıyoruz. Görülen odur ki 7 Ocak seçiminin galibi birinci parti olan UBP değildir.

Peki, 2. parti çıkan CTP midir seçimlerin galibi?

Hiç sanmıyorum. CTP bu seçimnlere ana muhalefet partisi konumunda girdi. Ancak unutmayalım ki, geçen seçimlerin galibi ve birinci partisiydi. Mecliste 21 milletvekili vardı.Erken seçim gününe kadar mecliste en çok milletvekili olan partiydi. Seçim sonuçları CTP'ye 11 milletvekili verdi. Yani geçen seçimle karşılaştırıldığında tam 10 milletvekili kaybetti. Bu durumda CTP açısından bir galiyetten çok mağlubiyetten söz etmek gerekecektir.

Halkın Partisi için seçimin galibi denebilir. Her ne kadar da bu parti de yüzde 35'lerle tek başına iktidar hedeflemişse de ilk defa seçime giren bir parti olarak umduğunun yarısı kadar destek bulması bile az da olsa bir başarı sayılmalıdır.

DP seçimin gerçek mağlubudur. bir önceki seçimlerde 12 millevekili çıkaran bu parti son seçimde sayısını 3'e düşürdü. Milletveliki kaybı bakımından CTP'den sayısal anlamda 1 az, ama oransal açıdan çok fazla...

TDP için değerlendirme yapmak istemiyorum. Sadece yeride saydığını söylemekle yetineceğim.

YDP ise en az milletvekili çıkarmış olmasına karşın, seçimin HP'den sonraki ikinci galibi olduğunu kabul etmek gerek. Bu partinin "Türkiyelilik" bağlamındaki söylemi ona mecliste 2 sandalye kazandırdı. Diğer partiler bu söylemini sert bir şeklide eleştiriyor. Ancak bunlar ayrı konu. Mecliste temsil hakkı elde etmesi bakımından bu parti de başarılı sayılanlar arasında oldu.

Sıra hükümet kurmada. Haftaya bu konu da netlik kazanmaya başlayacak gibi görünüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.