1. YAZARLAR

  2. Arif Alasya

  3. Soldaki güç dengeleri (3)
Arif Alasya

Arif Alasya

Yazarın Tüm Yazıları >

Soldaki güç dengeleri (3)

A+A-

Bu Memleket Bizim platformu aslında Akıncı’nın TC tarfından önerilen acı reçeteyi kabullenmesini protesto etmek için kurulan CTP’li sendika ve sivil toplum örgütlerinin başını çektiği bir hareket olmasına rağmen Annan planının gündeme gelmesi ve Akıncı’nın General çizmeyi aştı sözlerinden sonra şekil değiştirerek bir Barış eylemine dönüşmüştür.

Kıbrıs’ta çözümü özleyen halk Türkiye’de yeni seçilmiş AKP’nin da desteğini alarak meydanları doldurmaya başlamıştır.

Bunun rüzgârları altında yapılan 2003 seçimleri öncesi meydanlarda toplanan Siyasi parti, Sendika ve Sivil toplum örgütleri ‘’Çözüme kadar birlikte hareket etme kararı’’almalarına rağmen seçim öncesi Bu memleket bizim platformunun liderleri konumunda olan sendika ve sivil toplum örgütlerini yanına alarak seçime girme karaı almıştır. Dışlananlar ise iki ayrı parti kurmuşlar ve seçime öyle katılmışlardır.

Seçimlerde CTP birici parti olarak çıkmış. TKP Başkanlığından ayrılmış olan Akıncı başkanlığında TKP ve BKP’nin da katıldığı BDH da başarılı olmuş ancak Ali Erel başkanlığında oluşan Çözüm ve Avrupa partisi başarılı olamamıştır. Seçim sonuçları CTP:19,UBP:18,DP:7 ve BDH:6 milletvekili çıkarmıştır.

İlk kez sınırda dahi olsa kurulacak bir Sol/Sol hükümetini CTP elinin tersi ileitmiş ve 1993’den itibaren ortaklığa alışmış olduğu DP ile hükümeti kurmuştur. Bu hükumetin tek olumlu icraatı Referandum kararı çıkatması olmasıdır.

Referandum kararı ile 2004’de sandığa giden seçmen %64.91 oranında plana evet demiştir. Güneyin ahyır demesine rağmen bu Evet diyen kesimi CTP bir erken seçim ile 2005 yılında sandığa taşımıştır.

2005 tılında yapılan seçimleri CTP %44.5 gibi bu güne kadar solun toplam aldığı oyların çok çok üzerinde bir oy alarak toplumun umudu olmuştur. BDH için aradan geçen yıllar olumlu gelişmemiş çatı partisi olan BDH partileşme sürecine geçerken TKP ve BKP süreçten ayrılmıştır.

Sonuç olarak CTP:24, UBP: 19 i DP:6 ve BDH:1 milletvekili çıkartmıştır.2005 seçimlerinde CTP listesinden kazanan milletvekillerine bakıldığında neredeyse 1/3 oranında Sendika ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin da meclise CTP Milletvekili olarak girdiğini görürsünüz. Bu oluşan güç Cumhurbaşkanını da seçip Saraya göndermiştir.

2005 seçimleri sonrası yine oluşabilecek bir Sol/Sol Hükumet modeli yine gerçekleşmemiş ve yine eski ortaklar birlikte Hükumet olmuşlardır. Garip olan hiç bir zaman sol/sol Hükumet zorlanmazken DP ile uzlaşmazlıkların çözümünü CTP bir gecede kurulan ÖRP diye bir partide aramasıdır.

2005 döneminde referandum sonrası uluslararası hukuk içine giren Kıbrıs Türk’ü becereksizler sonucu dışına çıkmış ve toplum indinde de Talat Denktaşlaştı yorumu ile anlatılmıştır. Aynen şimdi Akıncı için söylenenler gibi. Talat da Akıncı da görüşmeler sona ererken Denktaş gibi ‘’Rumlar uzlaşmaz’’deyip bütün suçu karşı tarafa yüklemenin peşinde olmuşlardır.

Hükümet solun egemen olacağı azınlık hükumeti yerine ille de icraat yapacağım diye gerek DP gerekse garabet ÖRP ile kurduğu Hükümetlerde yine halka vad ettiği şeyleri yerine getirmemiş 1993’de yaptığı gibi Devlet kadrolarındaki örgütünü daha da genişletmiştir.

Bu dönemde kendisine destek veren sendika ve sivil toplum örgütlerine üst kademe yöneticişiği dağıtmakta da bonkör davranmıştır.

2009 yılında yapılan seçimlerde Partisini bıraktıp evinde inzivaya çekilen Eroğlunu geri getirmiş ve ona 26 vekil ile tek başına iktidar ve Sarayı teslim etmiştir. Dikkat ederseniz icraat yapamayız diye CTP’nin elinin tersi ile ittiği 25 vekilli azınlık hükumeti yerine azınlık Hükumeti olarak UBP tek başına iktidar olmuştur.

CTP içinde yine tartışmalar yine kol kırılıp yen içinde kalma devrini yaşadık. Yıllar geçmiş artık CTP içindeki KÖGEF misyonunu artık onların çocukları üstlenmiş bu arada genelde müşavir, müdür olanlar yeni isimler olarak partiye katılmıştır.

2013 seçimlerine geçmişten aldığımız dersler var siz bize güvenmeye devam edin diyerek seçime girmiş ve seçmen tam olmasa bile yine CTP’ye güven duyarak sandığa gitmiştir. Sonuçta CTP:21 :DP:12 ve UBP:14 milletvekili çıkarmıştır.TDP ise 3 Milletvekilliğinde kalmıştır.

Sonraki yazımda 2013’den günümüze Hükümet ve Cumhurbaşkanlığı dönemini yazacağım..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.