1. YAZARLAR

  2. Uzman Psikolog Burçin Kesici

  3. Temizlik takıntısı bir hastalık olabilir mi?
Uzman Psikolog Burçin Kesici

Uzman Psikolog Burçin Kesici

Yazarın Tüm Yazıları >

Temizlik takıntısı bir hastalık olabilir mi?

A+A-

Obsesif kompulsif bozukluk olarak adlandırılan temizlik hastalığı takıntılı şekilde temizlik tutkunluğu, her şeyin kirli olduğu hissine inanma ve her şeyi sürekli yıkama, silme gibi eylemlerin sürekli tekrarlanması sonucu olarak ortaya çıkar.

Buna sebep olarak anksiyete bozukluğu, şüphecilik ve emin olamama hissi, saplantılı düşünceler verilebilir. Kişi bu bozuklukların mantık dışı olduğunu bildiği halde kendi davranışlarını engellemede büyük zorluk yaşar. İstem dışı davranışlarını sürekli tekrarlamaktan kendini alıkoyamaz. Saplantılı düşünceden kurtulmaya ve unutmaya çaba gösterir ancak ne yazık ki başarılı olamaz. Ayrıca tedavi edilmediğinde ciddi sağlık problemleri ortaya çıkarabilir.

Temizlik takıntıları daha çok kadınlarda görülür. Bunun kadınlara toplumsal olarak atfedilen ve öğretilen rollerle ilişkili olduğu düşünülebilir. Titizlik hastalığı, erkeklerde ise daha çok kontrol ve saldırganlık takıntıları ön plana çıkar

Temizlik hastalığının belirtileri nelerdir?

-Zamanın çoğunu temizlik yaparak harcar.

-Sık sık  ellerini yıkar

-Evi  gereğinden fazla temizler

-Eve gelen bir misafirin ardından kullandığı her şeyi temizleyebilir.

-Kirli olduğunu düşündüğü her nesneyi birçok kez yıkar ve temizlemeden kullanamaz.

Temizlik hastalığı olan kişiler de görülen tekrarlayıcı düşünceler

-Dokunduğum her nesne ve cisimden mikrop bulaşmış olabilir mi?

-Banyo ihtiyacını karşılarken acaba tam anlamıyla temizlenmiş olabildim mi?

 -Evi temizlerken aynanın üstünde toz kalmış. Komple tekrar temizlik yapmalı mıyım?

-Simetri ve düzen takıntısı

-Eski eşyaların atılmaması ve biriktirilmesi

Temizlik hastalığının tedavisi

Temizlik hastalığı olan ve bu durumdan bir an önce kurtulmak isteyen kişiler için durum çaresiz değildir. Eğer böyle bir problemiz varsa, bu hastalığın tedavisinin olduğunu bilmelisiniz. Temizlik hastalığı durumunun fazla ilerlememiş olması iyileşme sürecini daha da hızlandıracaktır.  Tedavide psikiyatrik muayene sonucu, ihtiyaç dahilinde ilaç tedavisi başlanırken, psikoterapi ile bu tedavi desteklenerek iyilik hali hızlı şekilde kazandırılmaya çalışılmaktadır. Yapılan araştırmalar Bilişsel Davranışçı Terapinin temizlik hastalığı noktasındaki faydasının oldukça yüksek oranda olduğunu da göstermektedir. Temizlik hastalığı tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Temizlik hastalığına yakalanan kişi terapi  süreçleriyle normal hayatına geri dönebilir.

Tedavi edilmezse,

Titizlik hastalığı; Çoğu kez boşanmalara, sosyal çevrenin tamamen bitmesine, işe gidememeye, çocuklarla zaman geçirememe gibi sosyal sorunlara,

Ellerde ya da vücutta çok yıkanmaya ve kimyasallara bağlı deri veya cilt hastalıklarına sebep olmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.