1. YAZARLAR

  2. Uzman Psikolog Burçin Kesici

  3. Uykuda konuşmak normal mi?
Uzman Psikolog Burçin Kesici

Uzman Psikolog Burçin Kesici

Yazarın Tüm Yazıları >

Uykuda konuşmak normal mi?

A+A-

Size de tek bir kelime konuştuğunuzun farkında olmadan uykunuzda konuştuğunuzu söyleyen kişiler mi var? Ya da çocuğunuzun uykusunda bağırdığını konuştuğunu duyuyor olabilirsiniz. Eşiniz uykusunda konuşurken sizden sakladığı gizli bir şeyi açık etmesini mi bekliyorsunuz? Üzgünüm ama soru sorsanız dahi alacağınız cevap tek heceyi geçmeyecektir. Unutulmaması gereken bir nokta da kişi uykusunda konuştuklarını asla hatırlamaz.

Uyku esnasında konuşma “Parasomninin” bir türüdür. Parasomnini uyku sırasında yapılan garip davranışların genel adıdır. Çok yaygın olarak görülür fakat tıbbi bir sorun olarak algılanmaz. Uykuda konuşmak genelde zararsızdır. Fakat dinleyiciler tarafında bu kaba ve saldırgan görülebilir. Konuşma 30 saniyeden fazla sürmez. Ama bu bölümler gece içinde kendini birçok kez tekrarlar. Konuşulanların anlaşılması zor olabilir. Uykusunda konuşanlar bazen kendi kendilerine konuşuyor gibi görünüyor olsalar bile başkalarıyla da sohbet edebilir fısıldayabilirler.

PEKİ, KİMLER UYKUSUNDA KONUŞUR?

İnsanların çoğu uykusunda konuşur.3/10 yaş arasındaki çocukların yarısı uyku esnasında konuşur. Bu yetişkinlerde %5 gibi bir oranda görülmektedir. Uykuda konuşma durumu her gece ya da duruma bağlı olarak bazı geceler görülür. Uzmanlar bunun aileden geçebilecek bir durum olduğuna inanıyor.

UYKUDA KONUŞMAYA NE SEBEP OLUR?

-Bazı İlaçlar

-Duygusal Stres ve Sıkıntı

-Ateş

-Zihinsel Rahatsızlıklar

-Madde Bağımlılığı

UYKUDA KONUŞMA NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Uykuda korkuyorsanız, çığlık atıyor veya uykunuz şiddet içeren eylemler içeriyorsa bu durum oda arkadaşınızı etkiliyorsa bir uyku uzmanına görünmenizde fayda var. Uykuda ki konuşmayı teşhis etmek için hiçbir test gerekli değildir. Fakat bununla birlikte başka bir uyku probleminiz var ise uzmanlar uyku çalışması veya uyku kaydı testi (polisomnografi) isteyebilir. Uykuda konuşma nadiren tedavi gerektirir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.