1. YAZARLAR

  2. Uzman Psikolog Burçin Kesici

  3. Yeni yıl yeni umutlar
Uzman Psikolog Burçin Kesici

Uzman Psikolog Burçin Kesici

Yazarın Tüm Yazıları >

Yeni yıl yeni umutlar

A+A-

2019’un son günlerini yaşadığımız şu günlerde, gündem her ne kadar farklı olsa da yeni yıl ile ilgili konuşmaktan kendimizi alamıyoruz.

“Bu yıl bitsin artık”, “2019 bana hiç iyi gelmedi”, “2020 senden çok şey bekliyorum”  cümleleri bu günlerde en sık duyduklarım. Yeni yıl biletleri ve bunun üzerinden kurulan hayaller de cabası.

Hatırlarsanız geçen yıl da 2019’a girerken 2018 için benzer cümleler kurulmuştu. Hiç şüphe yok ki önceki yıllar için de…

Hayaller kurmak, hedefler belirlemek ve bu doğrultuda yeni kararlar almak elbette çok yararlı. Ancak biz yeni kararlar almak için nedense hep belirli günleri, hafta başlarını, doğum günlerini ve yeni yılı bekleriz.

Yeni yıl hayalleri kurarken hiç düşündünüz mü geçen yıl için ne demiştim? Geçen yıl kurduğum hayaller nelerdi? Bu hayallerin ne kadarı gerçekleşti? Ve şimdi gelecek yılla ilgili hayallerim neler?

Büyük bir coşku ve heyecanla beklediğimiz bir yeni yıl daha geliyor. Yeni yılın ilk günü, yani yılbaşı sıradan bir gün değil de başka bir gün sanki. Birçoğumuz böyle yaşıyoruz bunu; ümitleniyoruz. Bir şeylerin değişeceği, iyi şeylerin olacağı beklentisi içinde bakıyoruz önümüzdeki günlere. Yeni yılın hangi ayın başında başlayacağını yeniden belirlemek mümkün olsaydı, hangi ayı seçerdiniz; hiç düşündünüz mü? En güzeli doğanın canlanışının da yaşandığı ilkbahar ayları olurdu diye düşünüyorum. Örneğin  bir nisan.  Diyorum, diyorum ama insan vazgeçebilir mi bir ocaktan. Çocukluğumdan kalan yılbaşı görüntüleri üşüşüyor kafama: Dışarıda lapa lapa yağan kar ve sıcacık huzur veren ev içi.

Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte birey geçmiş yaşadıklarını değerlendirir, ihtiyaç duyduğu şeyleri anlamaya çalışır. Deneyimlerden faydalanmak alınan kararları hayata geçirmek için yeni yıl fırsat olarak görülür ve kişiyi motive eder. Bu olumlu süreçten olduğunca yararlanmak için; uygulanabilir hedefler oluşturmak ve tasarlanan eylemleri birden bire yapmaya çalışmak yerine zamana yaymaya çalışmak faydalıdır. İşler beklendiği gibi gitmediğinde kararlı davranmak yeni yılla başlayan Motivasyonun etkin şekilde kullanılmasını sağlayacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.