1. YAZARLAR

  2. Uzman Psikolog Büşra DUMANLI

  3. Yeterli öz güvene sahip misin?
Uzman Psikolog Büşra DUMANLI

Uzman Psikolog Büşra DUMANLI

Yazarın Tüm Yazıları >

Yeterli öz güvene sahip misin?

A+A-

Kişinin hayatında önem taşıyan kavramlardan biri de öz güvendir. Kişinin duygularını, düşüncelerini, kendisini ifade etmesinden, sosyal ilişkiler kurmaya, benliğine anlam katmaya dek dayanan birçok konunun temeli öz güvenden oluşmaktadır. Temelleri çocukluk çağında atıldığı için, haliyle ilk eğitimi aldığımız yer, yani ailemiz, anne, babamızla olan ilişkilerimiz oldukça önem taşımaktadır. Misal, çocukluk yıllarını, okul günlerimizi bir düşündüğümüzde, sürekli cevap vermek isteyen, atılgan arkadaşlarımız muhakkak olmuştur. Bazı arkadaşlarımızı da sessiz sakinliğiyle hatırlarız. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda aklımızda kalan atılgan arkadaşlarımız için kendine her zaman güvenirdi desek pek te yanlış söylememiş oluruz. O halde baktığımızda öz güven, gerek sosyal ortamlarda olsun, gerekse okul hayatımızda, işimizde, özel ilişkilerimizde oldukça önem taşıyan bir konudur.

Öz güven Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Bu kişiler genellikle, fikrini söylemekten çekinen, tanımadığı kişilerle iletişim kurmakta zorlanan, toplulukta yada herhangi bir sosyal faaliyette aktif olamayan, kendini, fikrini gizleyen, kişilerle iletişiminde sınır koyamayan, hayır demekte zorlanan, kararsız, olumsuz olaylardan çabuk etkilenen, kendini başarısız veya değersiz olarak gören, kendini beğenmeyen, eleştirilere karşı fazla hassas olan, risk alamayan ve insanlar tarafından kolayca reddedileceğine inanan kişiler için söyleyebileceğimiz genel belirtiler arasındadır.

Ebeveynin Kişinin Öz güveni Üzerinde Etkisi Var Mı?

Anne babanın veya bakıcının çocuğun gelişiminin her dönemine etkisi oldukça büyüktür. Anne babası tarafından çocuk üzerinde kurulan baskı, çocuğun hissettiği duygularına, kararlarına, gelecek yaşamına etki edeceği gibi, çocuğun öz güveni üzerinde de olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Ailenin çocuğa karşı tutumu ve de desteği, çocuğun yaşamında, hedef oluşturmasında, kendini değerli ve yeterli hissetmesinde çok önemlidir.

Öz güveni Nasıl Arttırırız?

Kendimiz hakkında olumlu düşünmeli, kendimize değer vermeli ve kendimizi sevmeliyiz. Gerçekçi olan ve beklentilerimizi karşılayan hedefler koymalıyız. Böylelikle öz güvenimizi ve kendimizle ilgili memnuniyetimizi desteklemiş oluruz. Başarılarımızla gurur duymalı, kendimize ödüller vermeliyiz. Olumsuz olaylarda negatif düşünüp, duygularımızla hareket etmek yerine, içerisinde bulunduğumuz durumun farkında olmalı ve mantıklı davranmalıyız. Her insanın zaafları, zayıf noktaları olabilir. Bu durum oldukça doğal bir durumdur. Ancak bunlara odaklanmak yerine, güçlü yönlerimize odaklanmalıyız. Kusursuz olmanın mümkün olmadığını, hatalarımızın, yanlışlarımızın veya eksiklerimizin farkına vararak, bunları düzenleme/düzeltme yoluna girmeli ancak iyi olduğumuz yönlerimizle ise memnun olmalı, kendimize yönelik farkındalığımızı arttırmalı ve başarılarımızla kendimizi desteklemeye önem vermeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.