1. YAZARLAR

  2. Psikolog Gül Yılmaz

  3. Doğal anti-depresan Sporun faydaları
Psikolog Gül Yılmaz

Psikolog Gül Yılmaz

Yazarın Tüm Yazıları >

Doğal anti-depresan Sporun faydaları

A+A-

Hasta olmamak için vücudumuzun güçlü ve dirençli olması gerekmektedir. Güçlü, dirençli ve anatomik bir yapıya sahip olmak için ise spor yapmak zorundayız.

Peki fiziksel sağlık açısından son derece yararlı olan düzenli sporun psikolojimize faydaları nelerdir? Öncelikle spor Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2015 yılında ruh sağlığı koruyucu önlemler arasına alınmış ve her gün 30 dakika spor yapmamız önerilmiştir. Bu neden spor sadece fiziksel sağlığın iyileşmesi, dirençli olması için değil aynı zaman da psikolojik sağlığında yerinde olması için de son derece önemlidir.

Doğal ve faydalı anti- depresan olarak değerlendirebileceğimiz spor hareketliliğin, üretkenliğin, esnekliğin ve direncin artmasını sağlar. Bu nedenle de düzenli spor yapan birey kendini zinde, güzel, kaliteli ve mutlu hisseder. Hafif ve orta şiddetli depresyonlar da reçeteye yazılır gibi tavsiye edilen düzenli spor kişinin kısa süre içerisinde kendine verdiği değerin artmasında, kişinin kendini daha sağlıklı ve mutlu hissetmesinde aracı olacaktır. Düzenli yapılan sporda endorfin, melatonin ve dopamin gibi mutluluk hormonlarının salgısında artış gerçekleşir. Bu nedenle depresyon yaşayan birey her ne kadar kendini karamsar, umutsuz ve isteksiz hissetse de kendini kapatmak yerine düzenli spor yaparsa bu hislerden kurtulması da o kadar hızlı olacaktır.

Beyinde oksijen artmasına neden olarak hafızayı güçlendiren spor aynı zamanda tüm gün zinde kalmanızı sağlayarak iş yaşamınız açısında da son derece faydalı olacaktır.

Mutsuzluk, gerginlik, kızgınlık hisselerinden kurtulmak, kendinizi hayal ettiğiniz bedenin içinde görmek, dinç ve sağlıklı bir yaşam sürmek, iş yaşamınızda ve sosyal çevreniz de faydalı bireyler olmak, sağlıklı ilişkiler kurmak için öncelikle kendi psikolojik sağlığınıza ve kendi bedeninize odaklanmanız gereklidir. Unutmayınız ki hafif ve orta şiddetli depresyonlar da kendinizi kapatmak çözüm getirmeyeceği gibi depresyon şiddetinizin artmasına neden olacaktır.

Bu nedenle Dünya Sağlık örgütü tarafından da ruh sağlığı için faydalı bulunun spor sayesinde sağlığınızın değerini anlayabilir, yaşam kalitenizi arttırabilir, fiziksel olarak kendinizi olduğunuzdan daha iyi hissedebilir, endişe ve kuruntularınızdan kurtulabilir, öfkenizi kontrol altında tutabilir ve depresyonunuzu hafifletebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.