1. YAZARLAR

  2. Uzman Psikolog Büşra DUMANLI

  3. Sebepsizce yemek yiyorum!
Uzman Psikolog Büşra DUMANLI

Uzman Psikolog Büşra DUMANLI

Yazarın Tüm Yazıları >

Sebepsizce yemek yiyorum!

A+A-

Tüm dünya’da oldukça yaygın bir hastalık olan obezite, vücudumuza aldığımız besin enerjisinin, harcadığımız enerji değerlerinden daha fazla olmasıyla, vücut yağ kitlesinin artmasına yol açarak oluşan bir hastalıktır. Obezitenin arkasında her ne kadar tıbbi nedenler yer alsa da, psikolojik nedenlerde azımsanmayacak nitelikte yüksektir. Özellikle son yıllarda karşılaştığımız bireysel ve sosyo psikolojik sorunlarında artmasıyla listenin üst sıralarında yer alan obezite hastalığı, hala süregelen covid-19 salgınından bu yana ise, sık karşılaşılan durum haline gelmiştir.

Duygusal Açlık

Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerji sonucu fizyolojik olarak hissettiğimiz açlık dışında, fiziki herhangi bir sebebe bağlı olmaksızın, tok iken bile aç olarak hissetme yanılgısıdır. Hepimiz hayatımızın herhangi bir evresinde belirli duygusal dalgalanmalar yaşıyor, kimi zaman her şey yolunda iken mutlu, kimi zaman ise aksiyle karşılaşabiliyoruz. İşte tüm bu duygusal dalgalanmalarımızla kendimizi yeme davranışına itmemizde, psikolojik sebepleri azaltmaktan ziyade arttırıyor ve yeni bir psikolojik problemlerle daha baş etmek zorunda kalabiliyoruz. Örneğin; eşinizle tartıştınız, kendinizi ifade edemediniz ve ya anlaşılmadığınızı düşünüyor ve kendinizi öfkeli,mutsuz,yalnız hissediyor, bir şeyler yeme ihtiyacı duyuyorsunuz diyelim.Ya da patronunuz size olması gerektiğinden daha fazla görev yükledi.Bu da sizde psikolojik baskı yarattı ve gergin,streslisiniz ve sadece olayları yiyerek çözüme ulaştırabileceğinizi düşünerek bilinçsizce besin tüketiyorsunuz.Evet, durum böyle ve ya buna benzer ise sizde psikolojik sebeplerle duygusal yiyorsunuz demektir.

Ne Yapmalıyım?

Öncelikle derin bir nefes alın.Her psikolojik sorunda yiyerek bir çözüme ulaşamayacağımızın ve tüm bunların sadece anlık bir rahatlama olduğunun farkına varmalıyız.Ve kendimize, ’Bunu yediğimde sorunlarım çözüme ulaşacak mı, gerçekten aç mıyım yoksa sadece öfkeli/mutsuz olduğum için mi yiyorum...’ soruları sormalı ve fiziki açlık hissetmiyorsak, sadece o anki duygusal durumlarımıza istemsizce yiyerek çözüm yerine doyum arıyorsak, unutmamalıyız ki anlık doyumlarımız sonrasında vicdani rahatsızlık, pişman olma hatta kusma ya da laksatif kullanımı gibi daha büyük psikolojik problemlere yol açabileceği için, o anlarda yemekten uzaklaşmalı ve kısa sürede uzmandan destek almalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.