1. YAZARLAR

  2. Arif Alasya

  3. Yaz boz tahtasına döndü
Arif Alasya

Arif Alasya

Yazarın Tüm Yazıları >

Yaz boz tahtasına döndü

A+A-

Hal Yasası diye bir yasa var. Tasarı bile gündeme gelip gitmekten helak oldu.

Neden mi yasalaşmıyor?

Çünkü hallerde imparatorluk kuranların işine gelmiyor. Mecliste temsil edilen sermaye temsilcileri ise yasa geçse bile onların karlarına dokunulmayacak bir yasa istiyorlar.

Halbuki yasanın temeli tamamen üretici ve tüketiciyi korumak amaçlı olmalı Hal patronlarını değil.

Patronlar alışmışlar üreticiden malı alıp b ir ay sonra istediği fiyatı gösterip üç beş ay ileri tarihli çek ile ödemeye bir türlü bu tatlı kardan vazgeçmezler tabi. Bir de işin denetim tarafı var ki onu hiç istemezler.

Yasa ne zaman gündeme gelse meclisteki temsilcileri hemen devreye giriyorlar ve ‘’Yasa ya patronları koruyacak şekilde geçecek’’ya da geçmeyip düşmüş olacak.

Neden vaz geçemiyor bu patronlar?

Üreticiden fiyatsız olarak aldıkları malları satıcıların tezgahlarına güzel görünsün diye yığıyorlar.Satıcılar toptancıların istediği fiyattan bu malları satıyor.Satamayıp çöpe döktükleri malların miktarını düşerek sattıklarını belirttikleri fiyat üzerinden toptancılara ödeme yapıyor.Aslında çöpe dökülen bu mallar üreticinin verdiği mallardan düşüyor.Toptancı sadece satılan mal üzerinden alım yapmış gibi üreticinin mal bedelini kendi karlarını düşerek kalanı üreticiye 3-5 aylık çekle ödüyorlar.

Sonuç olarak Toptancı karlı, paraketeci karlı. kaybeden sadece üretici.

İşte değiştirmek istemedikleri düzen bu..

Geçirin artık bu yasayı. Toptancının lehine olsa bile geçirin. Belki bir gün gerçek üreticiyi düşünen bir Hükümet gelir da yasayı üretici lehine değiştirir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.